لیست اختراعات مريم زاهدي
با افزايش جمعيت جهان تأمين و تنوع غذاي بشر اهميت ويژه اي پيدا كرده است و امروز محققين تلاش مي كنند تا با استفاده از تكنيك هاي آسان و كار آمد در جهت افزايش عملكرد و بهبود كيفي محصولات كشاورزي و صنايع غذايي اقدام نمايند. در اين راستا توليد مواد غذايي فراسودمند يا عملگرا كه با تغيير در فرمولاسيون محصولات قبلي سبب كاهش معايب محصول قبلي و يا افزايش خواص تغذيه اي محصول جديد مي گردند حائز اهميت مي باشند. استفاده از مواد غذايي عملگرا در برنامه هاي غذايي سبب افزايش عملكرد مواد غذايي در ايجاد تغييرات مفيد و منحصر به فرد در مصرف كنندگان و كاهش خطر ابتلا به بيماري هاي سخت و مزمن در آنان مي گردد با توجه به مسائل مطرح شده و به دليل تقاضاي روزافزون بازار براي غذاهاي عملگرا توجه به توليد غذاهاي فراسودمند به منظور امكان استفاده از اين مواد در برنامه غذايي افراد جامعه و بهره گيري از مزاياي مواد غذايي عملگرا، ضروري به نظر مي رسد. فرآورده هاي جانبي حاصل از كارخانجات صنايع غذايي منابع مفيدي هستند كه گاها به علت دارا بودن پتانسيل هاي مناسب تغذيه اي و داشتن تركيبات زيست فعال مي توانند در اين راستا مورد توجه قرار گيرند و در غني سازي مواد غذايي موجود و ارتقاء خواص تغذيه اي آنان مورد استفاده قرار گيرند صنايع فرآوري برنج از جمله صنايعي است كه مي توان در كنار توليد آن از مواد جانبي توليد شده در طي فرآوري آن، محصولات مفيد با كاربري هاي متنوع توليد نمود. سبوس برنج نيز يكي از اصلي ترين فرآورده هاي جانبي برنج و يكي از ضايعات كارخانه هاي شالي كوبي است كه به علت وجود تركيبات مفيد (پروتئين، فيبر، روغن، ويتامين ها و موادمعدني و تركيبات آنتي اكسيداني) مي توان از آن براي توليد نوشيدني هاي فراسودمند استفاده كرد. با توجه اين كه سبوس برنج علي رغم دارا بودن خصوصيات تغذيه اي مناسب اكثرا از چرخه توليد مواد غذايي خارج مي شود. امكان استفاده بهينه از آن در فرآيندهاي توليد و فرآوري محصولات صنايع غذايي محدود مي گردد و اين امر سبب كاهش بهره وري از تركيبات مغذي موجود در سبوس مي شود بنابراين استفاده از ضايعات توليدي برنج در راستاي توليد يك محصول جديد، غني سازي محصولات موجود، افزايش كيفيت تغذيه اي فرآورده هاي غذايي، پاسخ به تقاضاي مصرف كنندگان در استفاده از تركيبات سلامتي بخش در رژيم هاي غذايي ضرورت دارد و لازم است تركيبات تغذيه اي و خواص عملكردي اجزا موجود در سبوس برنج، مورد توجه بيشتري قرار گيرد. در اين پژوهش استفاده از عصاره ي استخراج شده در توليد نوشيدني فراسودمند پرتقال مورد بررسي قرار مي گيرد. يكي ديگر از مشكلات موجود در صنايع نوشيدني استفاده از شكر در فرمولاسيون آب ميوه هاي توليدي مي باشد اما از آنجايي كه شكر داراي تأثيرات نامطلوبي مانند افزايش فشار خون ايجاد اضطراب و بدخلقي، افزايش پوسيدگي دندان ها، ايجاد حفره در دندان، خونريزي لثه مي گردد و سبب ايجاد بيماري هايي مانند ديابت و بيماري هاي قلبي عروقي مي شود بنابراين در اين پژوهش شكر موجود در فرمولاسيون نوشيدني با قند شيره خرما كه يك شيرين كننده طبيعي مي باشد جايگزين شده است تا از عوارض مصرف شكر در اين نوشيدني ها نيز كاسته شود و يك نوشيدني داراي اثرات سلامتي بخش و تغذيه اي مناسب و داراي تأثيرات منفي كمتري به نسبت به نوشيدني هاي قبلي توليد گردد. هدف از اين اختراع توليد يك نوشيدني عملگرا با استفاده از تركيبات تغذيه اي عصاره ي سبوس برنج و كاهش مضرات آب ميوه پرتقال با استفاده از جايگزيني شكر توسط شيره خرما مي باشد. در تليد اين نوشيدني به اين ترتيب عمل شد كه 20 درصد از حجم نوشيدني به عصاره ي سبوس برنج اختصاص يافت و پس از ان شكر موجود در فرمولاسيون توسط شيره خرما در مقادير 25 تا 100 درصد توسط شيره خرما جايگزين شده است. نمونه ها پاستوريزاسيون قرار گرفته و سپس در يخچال نگهداري شد.
موارد یافت شده: 1